Николай Владимиров “Прошка от сулган” – истории за дълбините на човешката душа

Можете да си припомните интервюто на Николай Владимиров за TeahTalks през 2020 година.

Наскоро Николай Владимиров издаде своята нова книга “Прошка от сулган”. Премиерата се състоя на 24 юни 2022г, в K.E.B.A – София. Събитието бе съпроводено от водещ – актрисата и певица Bea MacCartny, с музикалното участие на Петър Чухов и Иван Христов – китара и кавал, певицата Краси Йорданова,
Тодор Станков и група “Наште хора”.

Николай Владимиров и Кристина Митева на премиерата “Прошка от сулган”

“Знаете ли какво е сулган? Най-големият кошмар на морските хора. Мъртво течение. Не можеш на ловиш риба. Не можеш да отплаваш в дълбокото – към съседни пристанища. Не можеш да товариш и разтоварваш стока на дока. Не можеш да се отдадеш на легенди, калкан и цветарки. Тогава, тъй както си бил някой в своя малък, но голям за теб свят, внезапно вече си никой. Има вятър, но не е в платната ти. Тегли към дъното. Няма движение – ти си застоят, който дори местните кръчми не утешават. Старите хора от морето са искали тихо, като едва доловим шепот, прошка. От мъртвото на морето. Защото всяка секунда сулган в тях е бил момент на умиране.

Защото това е смъртта пред грохота на морето – да не можеш да го живееш, да те остави на сухо в пясъка, който изтича. И когато сулганът затихне, морето отново е твоята църква. Ако не те е потопил под кожата си бетонът на пристана. Който, без да си между вълните, вече е враг, вместо котва.”

В разговор с Теодора Сукарева, Николай Владимиров разказа повече за същината и процеса по създаване на “Прошка от сулган”.

– Кажи ни Ники, какво би казал самият ти за книгата?

Много от стиховете в тази книга са удостоени с Първа награда от конкурса за морска поезия на името на Георги Давидов, в Шабла. Повечето от тях са под редакцията на непрежалимия за мен Евтим Евтимов…

По- новите са редактирани от моя брат Росен Карамфилов .Благодаря и на Роси Фотева (внучка на големия за мен Христо Фотев) и Кристина Митева, които също прочетоха тези стихове и написаха за тях прекрасни анотации!

Това е може би от най-големите трудове на живота ми.

В него съм събрал стотици съдби и места от българското ни Черноморие, от дълбините на морето и морския човек. Живял съм ги, вкусвал съм и солта, и сладостта им. Моят труд имаше за цел да събере морето след тях, да разкаже за него, каквото е, изгубеното в него, новото в него.

Това е книга, която е оценена като отделни стихове от не един в България и чужбина. Книга, събрала Морето в човешки съдби. Книга, която исках да влиза дълбоко и да не се чете бързо. И да остава дълго.


С огромно вълнение TeahTalks пожелава успех! А вие все още имате възможността да се сдобиете с копие на книгата като заявите желание на лично съобщение на Николай Владимиров. Аз лично смятам да го направя още сега!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *