“Няма по-силен пожар от студа на нечие отсъствие” НИКОЛАЙ ВЛАДИМИРОВ – интервю

Николай Владимиров е съвременен поет, обичан и уважаван от стотици българи.
Роден е на 1 март 1981 г. в София. Завършва 33 езикова гимназия „Света София“ и право в Софийски университет.  Бил е заместник-председател на Асоциация на независимите млади таланти и ръководител на литературен клуб „Икар“, с които организира множество литературни конкурси и събития.

Има осем поетични книги – Целуващият лешници, Прошка от сулган, Отсъствия, (С)татуси, Сърце без намордник, както и две съвместни- Огледални съзнания и Дяволът също носи криле. Носител е на литературни награди като „Веселин Ханчев“ (2004), „Витошко лале“, „Просто сълза“.  Романът му „Анели“ е награден за прозаична творба на конкурс в Бордо, Франция. Владимиров е съставител на „Антология на младите български поети“, която излиза през 2007 г.и 2008 г.

Ето какво каза Ники в интервю пред TeahTalks както и информация относно новата му книга (С)татуси 2.

Какво означава за теб (С)татуси 2?

За мен тази книга е възможност да общувам директно с емоциите и сърцата на хората и по най-краткия,но съзидателен начин,ако е възможно да им помогна да разкриват чувствата си и да не бягат от себе си,макар принудени да живеят в един свят,където се ценят маските и премълчаното.

Какви емоции се крият между редовете?

Между редовете е желанието ми,без да се взимам насериозно,да обхвана колкото може повече теми и усещания от действителността,която обитаваме,независимо дали на екрана или извън него,и да предложа на читателя позиция относно времето,в което ни има,без да я насаждам непременно.

Имаш ли си някое твое конкретно произведение, което обичаш повече от останалите?

Нямам свои любими произведения,всичките ги чувствам като еднакво свои обичани деца и се надявам още някой да ги заобича.

Как реагират твоите читатели, когато те срещнат на улицата?

Най-изненадващо са ме спирали мои читатели на улицата или в метрото и са ме заговаряли, без да ги познавам, и са оставяли в мен впечатлението, че съм отгледал в тях следи и докосване със стиховете си. Писали са ми и специално за конкретни мои творби,които са повлияли на живота им-положително. Например-на осем сватби досега са четени и използвани с обич мои стихове,което ме кара само да се усмихвам.

Кое е най-голямото ти разочарование и съответно победа в професионален план?

Най-голямото ми разочарование е било, когато автор, на който съм подал ръка, ме предаде и говори зад гърба ми неистини. Най-голямата ми победа – да давам път на младите в литературата, като организатор на четения с тяхно участие, което е важно за тях да добият увереност, и като редактор.

Има ли официална дата за (С)татуси 2?

Книгата ще е налична вече на 11 ти февруари, а премиерата й ще е в края на февруари или началото на март.

Екипа на TeahTalks очаква премиерата с  нетърпение, сигурни сме, че не сме само ние за това за финал ще се докоснем до част от (С)татуси 2.

ЛЮБОВНА ПОКАНА

Ела да ти съсипя
времето
в което
си се чувствала
излишна

Николай Владимиров

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *