За Паулу Коелю и кифлите

П. Коелю и кифлите

Кой е Паулу Коелю? Роден е 1947г. в Рио де Жанейро в семейството на ревностна католичка и изтъкнат инженер. Посещава местното училище и там започва да се интересува от поезията и писането. Е, естествено родителите му не одобряват и това го кара да се отчужди от тях. Като едни истински добри мама и тати, те не приемат бунтарското му поведение и на три пъти го изпращат в клиника за душевно болни, където бива обект на всякакви терапии, включително и електрошокова.

Влиза в училище по право, но го напуска, за да се движи сред хипита и свободолюбиви хора. Тогава започва да пише статии, проповядващи свобода. През 1974 бива арестуван за кратко заради поезията си, която според бразилската диктатура се определя като заплаха.

След това среща старата си позната Кристина, по-късно се женят и така нататък.

Чела съм няколко негови книги и любимата ми е Алхимикът – книга, проповядваща идеята, че човек трябва да слуша сърцето си,  да прави добро и да намира сили да се изправя след всички удари от съдбата. И всичко това замаскирано с историята на уж обикновен овчар от Испания.

Кои са кифлите?

Родени някъде си, за курвалъка няма специално място. Годините нямат значение, ама напоследък тенденцията в религията им е “колкото по-отрано, толкова по… муцка” Завършили кварталното СОУ. Изграждат личността си на базата на идеята, че парите са всичко. Главни интереси – лесното (под каквато и да е форма) и оскъдното (по принцип за облекло и умствен капацитет).  Любимо четиво – групата за цитати от книги във фейсбук. Там те за първи път срещат г-н Коелю. И понеже не е тайна за никого, че не са известни със забележителен интелект, те пречупват прочетеното през своята си призма. Призма, по чиито ръбове ако в творчеството на Паулу Коелю е Живота, Любовта и Щастието и пр., тяхната ще е Мускулите на Гошо, Парите на Петър и BMW-то на чичо Стойчо и пр.

И се започва един спам от тяхна страна. Я, да изглеждат интелигентни, я, защото са си повярвали, че са наистина и резултата е трагичен. Чух една приятелка да се изказва негативно по адрес на този автор и когато я питах “Защо? Чела ли си негови книги?” получих простичкото “Не, ама едни приятелки го мразят”. Пък и те да са чели нещо от него се съмнявам, ама идеята ми е, че това е омагьосан кръг.

И ако все пак толкова липсва на хората нещо, което да мразят и трябва да се избира задължително, моя съвет е да не мразите човека, мразете кифлите.

Автор: Теодора Сукарева

Leave a Reply

Your email address will not be published.