Изолация и карантина? Няма смисъл!

Последната една седмица българите в интернет пространството и извън него се разделят в две крайности. Първата е обособена от хора в панически страх от вируса, а втората е от онези, които все повтарят "на мен няма да ми се случи, я се дезинфекцирам у дома с ракийка". 

Пичове, няма да стане така. Не знам какво очаквате.

В медийното пространство се разпространяват със скоростта на светлината "факти" и "безспорни истини" за COVID-19 и не знам защо аджеба, няма все още закон за преустановяване на дейността на всички малки информационни сайтчета, издържащи се с кликбейт, поне за един месец.  Теориите са много, че САЩ искат да ни изтребят, Китай искат да си откупят акциите си от европейските фирми, Бог ни наказва, естествения подбор на природата се събужда, Българското правителство иска да усвои пари, на път е трета световна война и др.

Добре, Шерлоци на 21век, разбрахме. Не е време да правим кекс и нищо не е точно.
Но какво правите вие по въпроса?

Въпреки всички спекулации за това какво се случва, истината ще излезе наяве когато настъпи момента. Харесва ни или не, няма как да се подготвим предварително за последиците от всички възможни варианти за случващото се. В момента можем да направим само едно единствено нещо и въпреки всичко изглежда доста сложно за доста от нас.

Стойте си вкъщи, мили сънародници.

Прекарах една година в северна държава, където ме брулеше градушката всяка сутрин на път за работа, после часове наред работех на минусови температури, а за капак на всичко, на прибиране вечер се чудех дали този път няма да ме отвее вятъра направо в океана и дали всъщност тайничко не го искам, та да се приключи вече.  Мислите ли, че аз не се радвам на хубавото, топло българско време? Мислите ли, че не бих искала да прекарам следобеда си в парка или на центъра?

Да, ама си седя вкъщи, защото проявявам отговорност. Повече към вас, отколкото към себе си.
В редките случаи, в които излизам набързо до магазина за жизненонеобходими продукти, оставам с усещането, че моята гражданска отговорност мога да я изсипя в някоя шахта със същия успех. Магазини, павилиони, пейки, паркове - всички сте навън. Защо?

Умират хора, дами и господа и не ми разправяйте, че били възрастни и било нормално. Не, не е нормално да сте такива безхаберници. Замислете се, нима нямате близък, любим човек над 50г.? Икономика може да възкръсне с общи усилия, но хората не можем. 

Покажете любов към живота, направете жертва. Останете си вкъщи в името на най-близките ви в името на това скоро всички отново да можем да излизаме навън без паника и дезинфектант в задния джоб.

 

Автор: Теодора Сукарева

(бел.ред. Автора се е прибрал в България преди първите случаи на коронавирус в Европа и е минал всички медицински прегледи. )

Leave a Reply