Гордостта на България – децата

България

Време е да обърнем по-голямо внимание на бъдещето, а то простичко казано е в децата. Талантливи и способни, родени на красивата българска земя. Нека ви припомня едни от най-големите ни поводи за гордост.

Константин Гаров от Математическа гимназия в Бургас беше обявен за най-добрия математик в света на завършилото световно първенство в Тайван през 2012г.

На ХХ юбилейна Международна олимпиада по астрономия, която се проведе от 15 до 23 октомври 2015 г в град Казан, Русия пак наши момчета обраха медалите.
Златен медал получи 
Стефан Иванов заедно със специален диплом за най-висок резултат от всички участници в олимпиадата. Георги Александров и Бойко Борисов бяха отличени със сребърен медал, а Петър Димитров с бронзов.

Родината ни е прославена също и от още няколко млади българи, които поставиха България на второ място в света по математическа лингвистика.
Общо седем от осемте ни състезатели спечелиха медали в завършилата 13-та международна олимпиада през 2015г.
 Със златно отличие е Данaил Пенев, сребърни завоюваха Тина ВладимироваВалентин Димов и Ралица Дарджонова. Бронзови медали пък спечелиха Здравко ИвановНадежда Димитрова и Радина Добрева.

Момиче от Казанлък е сред 25-те най-добри музиканти в света. Сибел Зейнелова, която е приета да учи пиано в едно от най- престижните висши музикални училища Mannes Gollege The New School for Music в Ню Йорк и сред малцината, които са получили и специална стипендия за обучението си през следващите 4 години.

И да не забравяме рисунката на Венислав от Плевен, която печели признание и му донесе златен медал на прочут конкурс в Токио. Бил е само на седем години, когато я е създал, а тя така впечатлила всички, че бива включена в специален учебник по изобразително изкуство със стогодишна история.

В град Бихимтан се проведе първенството по спортна гимнастика на щата Ню Йорк. В надпреварата участваха над 300 момчета от различни възрастови групи. Кевин Пенев стана шампион Други две български момчета Мартин Чамов и Кристиан Граховски също станаха първи в техните възрастови групи, Мартин при 11-12 годишните, а Кристиан при 9-10 годишните.
Следващата спирка за българските гимнастици е регионалното първенство през април в щата Пенсилвания. В него ще се включат представители от седем щата, които ще се борят за класиране на националното първенство на Америка.

Убедена съм, че това не са всички примери, има още много и ще има и за в бъдеще. Нека от своя страна да отдаваме нужното внимание и уважение.

 

Leave a Reply