12 неща, с които да избегнеш нещастието

Тук са 12 от навиците на нещастните хора, така че можете да ги избягвате и да сте сигурни, че не ги правите!

 

 1. Нещастните хора ровят проблемите си, правейки ги по-големи.

Първосигнално, много от нас позволяват на вродената им емоционалност да заслепи рационалния разум при наличие на проблем. Това води до прекалено дълго премисляне и затормозяване на мозъка, което съответно привлича чувството за безсилие и прокарва корени на хронична умора в телата ни.  Ако можем да се извисим  и да погледнем по-обективно проблема и неговата роля в живота ни, можем да видим, че той е много по-малък, отколкото изглежда на пръв поглед. Как? Вгледай се в това, което имаш и осъзнай какъв късметлия си и колко хора биха копнели да бъдат на твое място.

 

 1. Лошия избор за хранене.

Бързото хранене е лишено от смисъл и има за цел само да задуши апетита, да не дава на тялото енергията, от която се нуждае. Наблъскваме организма си с мазнини, които дават фалшиво усещане за ситост. Ако можехме да видим отвътре стомасите си, обработвайки този тип храна, бихме се отказали завинаги. Добрия избор помага, за да бъдете здрави физически и психически.
Аз не мога да спазвам диети, но мога да правя съзнателен избор, купувайки храната си. Дори не съм фен на плодовете - белене, рязане, нямам време за това. Но пък един фреш на ден звучи по-добре от газирана напитка.

 

 1. Задържане на негативни мисли

Вие сте отговорни за вашето щастие, нали? И така, какъв е смисълът да се държите нервно? Хората ще правят безсмислени, глупави неща, ще казват ужасни думи, ще правят грешки или може би умишлено ще се стремят да ви навредят. Ангажираността ви с това поведение може да завърши, когато вие сами се откъснете. Така че простете, забравете или пренебрегвайте, но каквото и да правите, продължете напред!

 

 1. Създаването и участването в клюки.

Хората, които се занимават със създаването на клюки са така наречените “Small minds”. В края на краищата, какво друго може да покаже колко си несигурен, като това да правиш груби забележки за другите зад гърба им? Оставете клюките на децата в училищна възраст и продължете с вашия живот.

 

 1. Забавяне на цели и сънища.

Големите мечти не се сбъдват веднага след създаването им, но въпреки това, никога не трябва да ги потискаме в ума си и да се заробваме с изрази като "Още не съм готов," "Не е писано", "Нямам талант". Хей, събуждаш се и си лягаш с твоите цели, ИМА причина това да е така. Действай!

 

 1. Страхът от неизвестното

Не можем да оставим страха от неизвестното да ни държи в ръцете си. Страхът е процес на негативно мислене, който, за съжаление, често е на автопилот в нашия живот. Останете в настоящето и не се безпокойте за неизвестното ... няма какво да направите, ще бъде вашето настояще, преди да го разберете, и няма да бъде толкова лошо, колкото си мислите.

 

 1. Страхът от бъдещето.

 

Просто работи здраво в настоящето и остави плодовете на твоята работа да узреят в бъдещето. То би могло да бъде лошо, само ако пропилееш момента “сега”.

 

 1. Зависимости.

 

Поговорката "всичко с мярка" е добър стандарт за това, което поставяме в тялото си, какво използваме за развлечение, какво правим за личното ни развитие и прочие. Ставайки пристрастен към дадено вещество, дейност и т.н. е нездравословно както за тялото, така и за ума, защото му поставяте рамки, които ограничават свободата и щастието.

Когато това е наркотик или алкохол, хазарт или пристрастяване към храната е редно да потърсите помощ.

 

 1. Да живееш отвъд твоите средства.

 

Ако бързате да купите най-новия и най-голям смартфон, телевизор, кола и прочие, може да имате проблем и да живеете извън възможностите си. Ако дългът ви започне да се натрупва, вероятно е време да помислите как да спрете да правите това. Опитайте да създадете списък с дейностите, които ви харесват, без да харчите пари: трениране, разходка с приятел, посещение на забележителности и др. Избирайте една от тези дейности и оставете вашите кредитни карти у дома!

Сравняването на възможностите ви с други хора само може да ви потисне. Но това отново не е причина за тревога, защото ако се вземете в ръце “сега”, утре може да пазарувате с размах и да не се притеснявате за финансовите си средства. Друга тема на размисъл е обаче, че това в частност, изобщо не е извор на безгранично щастие.

 

 1. Да бъдеш самокритичен

Добре е да премисляш хубаво действията и думите си, но когато започнеш да се тормозиш твърде много си склонен да се самонараняваш. Единствено сам можеш да прокараш нотка на съмнение в себе си и ако допуснеш това да се случи ще издигнеш стена между теб и света, ограничавайки се от неща и хора, които обичаш или би могъл да заобичаш.

 

 1. Да живееш в съжаление.

 

Изследванията показват, че преживяването на миналото често е предшественик на хроничния стрес и депресия. Не можем да променим случилото се, но можем да променим начина, по който живеем днес и в бъдеще. Пусни мъката да си тръгне.

 

 1. Оплаквайки се непрекъснато.

 

Отличителна черта на нещастен човек е хронично оплакване. Те намират вина във всичко, независимо от това колко щастливи са всички около тях. Може да кажете "Боже, какво страхотно парти" и те ще кажат "Да, но изглежда, че може да вали". Няма спечелена игра с хронично оплакващи се, затова просто не играй.

 

 

Автор:  Донди Лейдж & Теодора Сукарева

Leave a Reply