Петър Иванов – 42

42Петър Иванов, роден на 4-ти юни 1985г. в град Шумен е рап изпълнител, известен още като „42“. Всъщност в самото начало Петър и по-малкия му брат Александър (Джанкана) сформират група заедно под това име. Тогава по-големият брат се е подвизавал с псевдонима „СТЕН“, взаимстван от полуавтоматичните автомати тип Шмайзер. Името на на дуета идва от банда в Чикаго през 20-те и 30-те години на миналия век.

Първата им песен е записана в студио и се казва ”Плюя върху твоето лице”, която е завъртяна в хип-хоп предаването “Хип-хоп ваканция” по радио Шумен. През 2006г. момчетата продължават да записват свои демо песни, които са харесани от Док Пит и са причината да ги покани в своя тогавашен лейбъл „ЗВМИ“. Още на следващата година имат готов записан албум, продуциран от въпросния лейбъл, но така и не се появява на бял свят. През 2009 г. те отново са в Пазарджик. След две седмици работа, албума е презаписан и подобрен, но има съдбата на първия и отново не е издаден.

Тогава Александър решава да си вземе почивка и факта, че има и други изпълнители с псевдонима „Стен“, ражда идеята „42“ да бъде прозвището единствено на Петър. През 2011, вече като отделни изпълнители, братята влизат в нов лейбъл отново заедно с Док Пит. През 2012г. „42“ вече като самостоятелен артист издава песента “Много Поздрави” която е с видео режисирано от Bashmotion, а малко след това и микстейпа ”Реденето”.

През лятото на същата година излиза първият самостоятелен видеоклип на „42“, продуциран от „Вендета“ песента се казва P.S. Fuck off, а видеото към нея се задържа на ПЪРВО място близо месец в най-различни класации.След две години излиза следващия му микстейп под заглавието “Реденето 2”, като най-успешната песен е “Писмо до нейния нов”, която пуска с клип и има близо милион гледания и слушания.В началото на 2015 „Кой те излъга”„ в която взимат участие едни от най-успешните изпълнители на Изтока сред които е и ”42″, взима награда за най-добра колаборация на годишните награди на “359”,а песента е изпълнена на живо по време на церемонията в зала 3 на „НДК“.


Нека видим сега, за какво си поговорихме с Петър Иванов – 42


Хората масово не знаят процеса и това какво коства една песен. Можеш ли да разкажеш за това?

Със сигурност създаването на една песен при всеки изпълнител е различно, а конкретно при мен също няма определена формула, по която да се водя. Понякога пиша първо текста после търся музика, понякога музиката ме вдъхновява да напиша текст. Ще дам пример с песента „Изстинал, първоначално имах само една мелодия, но тя ми стигна за да зная какво искам да кажа върху нея. Аз съм на мнение, че крайния продукт трябва да е една хармония между музика, текст, много е важен начина, по който ще бъде предаден на слушателите този текст, за да могат както се казва да влязат във филма на изпълнителя.

Иначе, за да запишеш една песен ти трябва музика,на тоя етап работя с двама,трима бийтмекъра,текстовете също са важни особено за рап музиката, пиша си ги самСлед това се записва,смесва се и се мастерира за да звучи прилично. Така,че освен муза и талант, за да стане една песен и да звучи добре накрая е важна и техническата част.

Какво мислиш за българската музика и ако нещо и куца, какво е според теб?

Ако кажа,че няма хубава съвременна българска музика ще излъжа. Но ако кажа обратното мисля си, че пак ще излъжа. Като цяло това се отнася не само за българската сцена, мисля си, че на световно ниво е същото. Вярно е, че не може да носиш същите дрехи, които си носел преди 20 години, но и преди 20 години си носил якето на гърба си, не си го обувал или пък не си носил шапката си на краката, мисля,че ме разбирате какво искам да кажа.

Въпреки всичко мисля си, че трябва да се експериментира, както се е правило винаги, но да се гони нещо различно уникално, а не просто за пиар, защото имам чувството, че изкуството беше изместено от пиар-а.Но живеем в свободно време, всеки може да прави това, което го кефи, а и интернета днес е една алтернатива, която дава шанс на всеки, който иска да пробва.

Има ли изпълнител на когото се възхищаваш в и извън България? И ако да, защо?

Има български изпълнители, на които по-скоро се възхищавам на упоритостта им, не предават това, за което се борят въпреки трудностите, не отричам и техния талант и си представям ако можеха да го доразвият, ако можеха да развият всички идеи, които имат, вместо да ходят на работа и да се знанимават с други простотии, но всичко е и доза късмет. Иначе на скоро бях на концерт на Браян Мей в София, който не знае той е китариста на Куйин, това за мен беше детска мечта която изпълних.

Как би искал да се видиш след 5 години?

Честно казано надявам се да съм станал по-организиран, отговорен и най-вече пораснал, а това с какво ще се занимавам, живот и здраве, само господ знае.

Как би искал музиката ти да въздейства на хората? Има ли послание, което искаш да предадеш на феновете си и читателите на TeahTalks?

Да ги мотивира, да знаят,че без болка няма победа (както казва док Пит в една от песните си) и да си дадат сметка,че понякога победата не е онова което е общо прието понятие,понякога постигаме нещо без да се усетим,че сме го направили и пак сме нещастни,но ако се обърнем назад и си направим една равносметка виждаме,че все пак сме постигнали нещо,друг е въпроса,че в природата на човека е да иска още и още. Посланието като цяло е едно: „не ръцете,а главата горе“ ! Така мисля,че отговорих и на последния ви въпрос.

One thought on “Петър Иванов – 42

Leave a Reply

Your email address will not be published.