Здравко 3-ко Иванов

1795711_754470488017880_4493254621040912502_nЗдравко Иванов, известен още сред феновете на БГ музиката като 3-ко  (Touch Down) е  хип-хоп изпълнител. Поговорихме си за музика и още неща, които ви оставям да прочетете сами.

1. Кога и как разбра, че искаш да се занимаваш с музика?

Човек сам разбира какво иска да прави, когато става и ляга с мисълта за това единствено нещо. Когато се чувства наистина щастлив и на място, докато го прави. Аз се качих на сцена за пръв път на 10 годинки. Не мисля, че тогава съм искал това да правя някой ден. По-скоро когато почнах да участвам активно в училищни мероприятия, някъде на 15, осъзнах че наистина искам да стана изпълнител.

2. Кажи ми според теб България помага ли на изпълнителите? Какво е най-важното, за да задвижат нещата? 

Музиката в БГ, като бизнес, е изцяло в частни ръце, така че няма с какво държавата да помага с кои знае какво. Единственото, което би могло да се направи е да се защитават по-сериозно правата на артистите, но и този контрол е в частни ръце. Условия за развитие няма. Или си талантлив и имаш някакви пари да наливаш в нещо, което е малко-вероятно да ти ги върне (парчета и клипове), защото просто искаш да го правиш това. Или просто си губиш и времето, и парите. Има малки изключения, работещи с продуценти като при тях нещата са за 2-3 години. В тоя случай продуцента урежда всичко, а дадените изпълнители само се "звездеят". Но при появата на следващото ново течение в музиката, те приключват, защото продуцента си намира ново свежо лице, справящо се с новата комерсиална вълна. Като цяло, ако си добър в стила си, ще я получиш славата най-вероятно, но в БГ слава не е задължително равна на пари. Както Ъпсурд бяха изпели преди години: "За слава, не ми се занимава.".

3. Има ли злоба в индустрията? Какво ти харесва и какво не в българската музика?

Не мога да кажа, че има злоба, но има завист. Което е напълно нормално. В съвременната БГ музика, не ми харесва почти нищо като музика, но пък е факт, че има неща, които се правят на много високо професионално ниво - най-после. И това е признак за развитие без значение в каква посока. Не харесвам и това, че много изпълнители в опитите си, да станат комерсиални и популярни следват един модел на изключително изпростяване и извращаване. Зарязват всякаква стил, класа и ниво в това, което правят и ги заменят с открита порнография като текст и визия. Което за съжаление е световната тенденция в момента.

4. Има ли изпълнители, на които се възхищаваш?

Има изпълнители, на които се възхищавам, разбира се. И разбира се не са български. Артистите, които печелят възхищението ми са личности, които са се доказали като такива, извън студиото. Аз не симпатизирам на някой само заради музиката, която прави. Аз се възхищавам на големи личности, както казах. Като конкретни имена, разбира се, моят идол в хип хоп-а - T.I.. От там на сетне мога да изреждам още доста, но ще спомена само няколко имена, главно заради това какви хора са извън сцената - Justin Timberlake, Common, John Legend... и спирам до тук.

5. Как искаш да се видиш след 5 години?

Искам да се видя, същият, с все още толкова страст към нещата, които правя.

 

Това, което 3-ко оставя за читателите на TeahTalks:
„Събирайте знания, от всякъде, от където можете. Те отварят очите. А с отворени очи никой не може да ви манипулира и да ви принуждава да взимате грешните решения.“

Leave a Reply