Колкото по-гневен, толкова по-тъжен

Колкото по-гневен, толкова по-тъжен - Teahtalks.com

Гневът се проявява когато почувстваш, че си напълно безсилен да промениш ситуацията в твоя полза

Живееш си живота както намериш за добре и изведнъж се случва нещо, което обръща картинката. Партньорът ти изневерява, шефа е недоволен, колата се разваля, караш се с вашите – примерите са безкрайно много. Всеки човек има уникалния талант да се почувства ощетен и засегнат от всичко на този свят. Включително неща като това, че небето е синьо.

Хармонията в теб е толкова срината до основи, че вътрешния ти (не)мир си търси повод да излезе наяве

Проявява се именно в гняв, мрънкане, заяждане, жестокост. Освен, че наказваш другите за твоята неспособност да се запазиш цял и балансиран, ти упорито продължаваш да се нараняваш на подсъзнателно ниво. В същото време, на „горния етаж“ считай съзнанието ти, избираш да гледаш на проблема като причинен по вина на друг.

Представи си, че не можеш да изразиш гласно недоволството си и не може дори да прибегнеш до физическо насилие. Например, си сам със себе си и тревогите, мълчиш и не мърдаш. Няма да ти отнеме дълго време преди да почувстваш първоизточника на твоята ярост – тъгата. Идеята, че нямаш възможност да създадеш промяна и да намериш решение на проблема реално е следствие от комплекс за малоценност. Мислиш, че си безполезен и никому ненужен.

Усещаш как отчаянието взима превес

За разлика от добрите и позитивни мисли, всяка лоша води още две такива след себе си, за това щастието е по-трудния избор. Избираш несъзнателно да вярваш, че си незначителен, забравяйки, че си една малка вселена и живота, който живееш се диктува от собственото ти (под)съзнание.

Понеже никой от нас не може да е напълно сигурен какво се крие в подсъзнанието му, където всъщност всички проблеми се раждат, мисля, че трябва да започнем да „третираме“ съзнанието си първо. Имам предвид да щадим ума си и да не забравяме, че всичко е балансирано и ако искаме да водим пълноценен и здравословен живот не трябва да разваляме това.

Не съм достатъчно компетентна да се опитвам да давам съвети за лекуване на личностни проблеми, но намерих за нужно да изложа някои важни факти. Интернет и библиотеките съдържат тонове информация на тема психология и здраве. Живеем във време, в което всеки от нас може да намери това, което търси стига да пожелае.

Ако видиш гневен човек, спомни си, че той всъщност просто е тъжен.
Ако ти си гневен, спомни си, че всяка твоя лоша мисъл се материализира.
Както и добрата, впрочем.

Избора е твой.

5 thoughts on “Колкото по-гневен, толкова по-тъжен

    1. Има и друг вариант: гневът да се дължи на факта, че останалите не приемат твоята убеденост, че си полезен и нужен. Не всеки социален аутсайдер е съгласен с опитите да го изкарат боклук и това е по-голям проблем за обществото, защото се налага да те убеждават в обратното, че току-виж си доказал тяхното неумение да преценяват другите. Онези, които с охота се приемат за слабаци и некадърници са балсам за душата, нали? Не се налага да ги убеждаваш отново и отново…

Leave a Reply

Your email address will not be published.